کتیا (CATIA) یک نرم افزار طراحی است که توسط شرکت داسو سیستمز (Dassault Systemes) ساخته و توسعه یافته است. داسو سیستمز یک شرکت نرم افزاری چند ملیتی در فرانسه است. نرم افزار کتیا به طور گسترده در طراحی های سه بعدی، راه حل های مهندسی به
کمک کامپیوتر، PLM و راه های تولید به کمک کامپیوتر استفاده می شود. این نرم افزار معمولاً در صنایع تولیدی و سازنده قطعات اصلی (OEM) برای سرعت بخشیدن به روند طراحی، تحلیل و مدیریت محصولات جدید مورد استفاده قرار می گیرد.
شناخت کتیا
نرم افزار کتیا به دلیل داشتن نماهای مختلف در مرحله ساخت طرح باعث می شود که طراحی محصول و
تجربه کاربری آن بهتر شود و همچنین ابزارهای پیش فرض قسمت های مختلف در طی فرایند توسعه محصول تقویت می شوند. بنابراین به طراحان خلاق و صنعتی، معماران سیستم و مهندسان مکانیک بهترین خدمات را ارئه می دهد. کتیا دارای یک فضای طراحی سه بعدی با امکان اشتراک گذاری اجتماعی و آنلاین طراحی های
محصول است و امکان همکاری در زمینه مدل سازی را فراهم می کند.
مدیریت چرخه تولید محصول (PLM) مجموعه ای از معیارهایی است که توسط صنایع مختلف برای کنترل تغییرات اساسی در مهندسی محصول و به حداقل رساندن هزینه های تولید استفاده می شود. به عنوان یک مبنا در مراحل مختلف چرخه تولید محصول شامل طراحی مفهوم، تعریف محصول، ساخت، شبیه سازی و شناخت بازاریابی استفاده می شود. همچنین در هر مرحله از چرخه تولید، داده های کلی و هندسی مرتبط با آن مرحله را فراهم می کند.
کتیا چگونه کار را آسان می کند؟
کتیا دارای یک رویکرد چند وجهی با یک پلتفرم توسعه میان رشته ای است. تجربه کاربری شگفت انگیز سه بعدی، جریان کار راحت و محیط طراحی اجتماعی آن کار را بسیار آسان و ساده می کند. این نرم افزار براساس ساختار مدل سازی سطح پیشرفته و طراحی رابطه ای شکست ناپذیر می باشد.
کاربران می توانند با استفاده از این نرم افزار، محصولات را مطابق با رفتارهای زندگی واقعی مدل سازی کنند. همچنین در طراحی سیستم های الکترونیکی، برقی و توزیع شده نیز کمک می کند. علاوه بر این ها، رابط کاربری گرافیکی آن در مقایسه با سایر برنامه های سه بعدی دیگر کاربر پسندتر است و ابزارها و دستورات در فضای کاری مشخص و به راحتی پیدا می شوند.
با کتیا چه کاری می توانید انجام دهید؟
کتیا در بیشتر سیستم های خودفرمان، تکنولوژی های طراحی و رندر، توسعه چند پلتفرمه، تطبیق بازار، دیدگاه های مهندسی و همکاری های فعال مورد استفاده قرار می گیرد. به طور گسترده در صنایع مختلف مانند؛ خودروسازی، هوا فضا، تجهیزات دفاعی و صنعتی، طراحی گیاهان، کالاهای بسته بندی مصرفی، معماری و ساخت و ساز، نفت و سایر خدمات کاربرد دارد.
کتیا در صنعت هوافضا در موارد زیر در حال استفاده است:
- توسعه هواپیمای جنگنده سبک هند
- شرکت ایرباس اروپا
- سیستم های BAE
- P3 Voith
کار با کتیا
کتیا نرم افزار قدرتمندی است و مدتی طول می کشه تا به این برنامه مسلط شوید. استفاده از یک برنامه بسیار بزرگ دشوار است اما در عین حال در بسیاری از کاربردها و اهداف به شما کمک خواهد کرد.
برخی از مزایای کتیا
- طراحی و سبک دهی محصول: این برنامه برای طراحان صنعتی و ترابری، امکانات مدل سازی پیشرفه ای ارائه می دهد. ابزارهای نرم افزار به طراحان خلاق در پیدا کردن و کشف ایده های اساسی کمک می کند. و همچنین فناوری طراحی منحصر به فرد سه بعدی آن با پشتیبانی از ایمپورت طرح های دو بعدی کمک زیادی به طراحان می کند
- فضای سه بعدی: این نرم افزار دارای یک محیط سه بعدی متقابل داخلی است که به کاربران امکان می دهد تا در هر زمانی با چدیت در روند طراحی مشارکت کنند. طراحی های محصولات از داشبوردهای سه بعدی قابل دسترس و قابل مشاهده است. می توان در همکاری با افراد مختلف در سراسر جهان کار ها را با یکدیگر به اشتراک گذاشت و طراحی ها را بهبود داد.
- رویکرد چند وجهی: یک رویکرد چند وجهی و چند رشته ای برای طراحی و تولید محصول ارائه می دهد. این برنامه نیازهای خاص افراد با رشته های متفاوت را در به روزرسانی مفهوم، فرآیند و توسعه محصولات جدید برآورده می کند.
- پذیرش بازار: مهندسین را با قوانین، اصول و تقاضاهای بازار سازگار می کند و همزمان هزینه توسعه محصول را کاهش می دهد.
مزایای استفاده از کتیا
برخی از مهمترین موارد مزایای کتیا عباتند از:
- با استفاده از این نرم افزار در وقت و هزینه صرفه جویی می شود. قابلیت مدیریت اصلاح داخلی دارد که در به روز رسانی های خودکار کمک می کند و اثر تغییرات را در روند تولید کاهش می دهد. با انجام این به روزرسانی های خودکار در مرحله اول، کاربر بدون نیاز به راه اندازی مجدد کل فرآیند از ابتدا در وقت و هزینه خود صرفه جویی می کند.
- ویژگی های هندسی قطعات مرکب ساخت این قطعات را پیچیده تر می کند و ریسک خطاها را افرایش می دهد اما این نرم افزار به کاربر کمک می کند تا هندسه قطعات چند=قسمتی را کنترل کند.
- رفتار قطعات با سطوح پیچیده را پیش بینی می کند و در صورت لزوم اصلاح می نماید.
نسخه های کتیا
اولین نسخه این نرم افزار در سال 1977 توسط شرکت Dassault Systèmes ارائه شد و همچنان در حال توسعه و به روز رسانی است. این نرم افزار در ابتدا برای طراحی جت جنگی Dassault Mirage به کار گرفته می شد.
در حال حاضر، نسخه 5 این نرم افزار بیش از سایر نسخه ها استفاده می شود، البته نسخه 4 هم در کنار این نسخه همچنان در بعضی از صنایع کاربرد دارد. کتیا در فاصله بین انتشار هر نسخه، تفاوت چشمگیری در روش استفاده و ظاهر برنامه ایجاد کرده است. هر نسخه جدید شامل قابلیت های عملکردی فوق العاده ای است. مثلاً در فاصله انتشار نسخه 4 تا نسخه 5، اصول پروسه طراحی توسعه یافت و حد فاصل بین ارائه نسخه 5 و نسخه 6، نحوه مدیریت دیتا تغییر و بهبود پیدا کرد. شرکت Dassault Systèmes همچنین پس از انتشار هر نسخه، آپدیت هایی برای آن ارائه می کند. این آپدیت ها معمولاً به صورت سالانه ارائه می شوند و شامل قابلیت های عملکردی جدید و رفع خطاهای نرم افزار می باشند.
کنترل و مدیریت حجم زیادی از اطلاعات و ارائه مجوز دسترسی اشتراک آنها به کاربران می تواند شرکت های بزرگ را با مشکل مواجه کند. اما این فرایند را می توان از طریق مدیریت محصولات به روش PLM (مدیریت چرخه عمر محصول) کنترل کرد.
نسخه پنجم کتیا هم به صورت مجزا و هم در کنار بسته های نرم افزاری دیگری که با روش PLM کار می کنند از قبیل ENOVIA یا SMARTEAM می تواند مورد استفاده قرار گیرد. البته در نسخه 6 این نرم افزار، سیستم مدیریتی ENOVIA V6 هم گنجانده شده است. مهمترین مزایای استفاده از روش مدیریت محصول PLM، جلوگیری از اتلاف داده ها و کنترل محتوایی امن است.
نرم افزار CATIA 3DEXPERIENCE چیست؟
برنامه CATIA 3DEXPERIENCE در واقع یک بازنویسی از نسخه ششم نرم افزار کتیاست. این برنامه بر اساس سیستم های مدیریتی PDM (مدیریت دیتا های محصول) و PLM از طریق ENOVIA و با مشارکت سایر برندهای شرکت Dassault Systèmes از قبیل SIMULIA، DELMIA و چند برند دیگر طراحی گردیده است.
هدف این پلتفرم برقراری ارتباط بین سایر بخش های یک سازمان علاوه بر بخش مهندسی است. در این برنامه PLM تحت وب و کارآمدی وجود دارد که به کمک آن می توان مدل های مدنظر را بدون نصب اپلیکیشن اضافه ای مشاهده کرد. نرم افزارCATIA 3DEXPERIENCE علاوه بر ایجاد تحول در
ساختار گرافیکی نرم افزار (GUI)، سهولت کار با برنامه را بهبود بخشیده و باعث تقویت لذت تجربه کلی استفاده از آن شده است.
ویژگی های نرم افزار کتیا چیست؟
مدل سازی قطعه (صنعتی)
میزکار حجم سازی
میزکار حجم سازی برای کاربران این امکان را فراهم می کند که طراحی های سه بعدی خیلی دقیقی از قطعات مکانیکی ایجاد کنند. اپلیکیشن طراحی قطعه حجم وسیعی از ملزومات طراحی، از طراحی مونتاژی دو بعدی تا طراحی جز به جز را در خود جای دارد.
مدل سازی مونتاژی (مجموعه قطعات)
میزکار طراحی مونتاژی
میزکار طراحی مونتاژی کاربران را قادر می سازد که بتوانند طراحی گروهی قطعات را با استفاده از اپلیکیشن های طراحی قطعه و نقشه کشی بنیادی (Generative Drafting) در پروژه های طراحی قابل ارتقای خود داشته باشند. ابزارهای متنوع تصویری این میزکار امکان انجام هر گونه طراحی سه بعدی برای مونتاژهای گسترده را فراهم کرده است.
مدل سازی سطح (سطح سازی)
میزکار طراحی سطوح بنیادی
این میزکار برای کاربران این امکان را فراهم می کند که بتوانند عناصر سازنده نمای خطی اجزای داخلی و طراحی قطعات مکانیکی مجهز موجود را با استفاده از ویژگی های wireframe (نمای خطی اجزای داخلی) و surface (سطح) ایجاد کنند.
تحلیل المان محدود
تحلیل ساختاری بنیادی
میزکار تحلیل ساختاری بنیادی امکان اجرای آنالیزهای مکانیکی مقدماتی برای سیستم های سه بعدی را به کاربران می دهد.
این میزکار شامل موارد زیر است:
- تحلیل ساختاری قطعه بنیادی (GPS) برای به دست آوردن اطلاعات رفتار مکانیکی
- تحلیل ساختاری ELFINI (EST) برای توسعه تحلیل مکانیکی
- تحلیل ساختاری مونتاژ بنیادی (GAS) برای آنالیز رفتار مکانیکی یک مونتاژ کامل
- تحلیل دینامیک بنیادی (GDY) برای کار در زمینه واکنش دینامیکی
طراحی قطعه ورق فلزی
طراحی ورق فلزی بنیادی
میزکار طراحی ورق فلزی بنیادی به کاربران این امکان را می دهد که بتوانند مدل سازی را بر اساس ویژگی های همبندی انجام دهند، این موضوع باعث می شود طراحی قطعات ورق فلزی در مهندسیِ هماهنگ، برای بازنمایی قطعه به صورت چروک یا چین نخورده قابل انجام باشد.
رندرینگ (پردازش)
میزکار رندرینگ لحظه ای
به کمک میزکار رندرینگ لحظه ای کاربران می توانند ویژگی های مواد را تعریف کنند که این ویژگی ها در تمام پروسه توسعه محصول، علاوه بر فرایند طراحی مواد به شکل قطعات و محصولات برای ایجاد رندرینگ های واقعی، به اشتراک گذاشته می شوند.
ایجاد نقشه های مهندسی
میزکار نقشه کشی بنیادی
میزکار نقشه کشی بنیادی کاربران را قادر می سازد که بتوانند نقشه های سه بعدی از قطعات و مفاهیم مونتاژی ایجاد کنند.
مهارت های لازم
کتیا یک برنامه تعاملی سه بعدی به کمک کامپیوتر است. دانش قبلی در زمینه های CAD، CAM، CAE برای کاربران مفید خواهد بود. همچنین بیستر مبتنی بر راه حل های نرم افزاری PLM است و داشتن دانش پایه درباره این موضوع حین یادگیری نرم افزار نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت.
چرا باید از کتیا استفاده کنیم؟
برخی از کاربردهای کتیا انحصاری هستند و در هیچ یک از نرم افزارهای سه بعدی دیگر نمی تونیم آن ها را پیدا کنیم. این کاربردها عبارتند از:
- ابزارهای گسترده ای دارد که اگر کاربر لایسنس درست را نصب کرده باشد، می تواند هر کاری انجام دهد، مانند: طراحی صفحات فلزی، طراحی سطح ، طراحی مکانیکی یا مونتاژ.
- قابلیت های پارامتری دارد که می توانند برای اصلاح طراحی ها استفاده شود.
- طراحی محیطی آن برای ارتباط مدل ها و ساخت رابط ها با طراحی مبهم استفاده می شود.
- امکان تصویرسازی محصولات را به راحتی فراهم می کند.
محدوده کاربرد کتیا
کتیا به عنوان یک پکیج نرم افزاری مدیریت چرخه تولید محصول سه بعدی نیز معروف است. دامنه کاربرد زیادی در بسیاری از صنایع در سراسر جهان دارد. این نرم افزار به فرآیند توسعه محصول کمک می کند. این فرایند شامل توسعه، ساخت مفهوم، طراحی، مهندسی و نولید است. در مهندسی مکانیک، مهندسی سیستم، سیستم های الکتریکی و سیستم های سیال استفاده می شود.
چه کسی مخاطب مناسبی برای یادگیری کتیا است؟
کتیا یک برنامه بسیار بزرگ است و هر کسی که علاقه مند به طراحی محصول، طراحی سه بعدی، مدل سازی دیجیتال سه بعدی و یا کاربران علاقه مند به توسعه و ایجاد محصولات جدید می توانند آن را یاد بگیرند. این نرم افزار رویکردهای متفاوتی در طراحی و توسعه محصولات ارائه می دهد و کاربران می توانند از به روزرسانی ها و ابزارهای پیشرفته آن استفاده کنند. برای معماران سیستم، مهندسین و طراحان صنعتی نیز بسیار مفید است.
چگونه کتیا در رشد شغلی به شما کمک می کند؟
این فناوری از سایر نرم افزارها متفاوت است و ابزارها و دستورات پیشرفته اما ساده تری را ارائه می دهد. مهارت هایی که به کاربران یاد می دهد نه تنها برای کسب تجربه و دانش مفید هستند بلکه به آنها در پیشرفت شغلی شان نیز کمک خواهد کرد.