معرفی

پارتیشن چیست؟ (معرفی انواع و کاربردها)

پارتیشن چیست؟

پارتیشن چیست؟ دیوارهای پارتیشن، پارتیشن‌های عمودی هستند که برای جدا کردن فضای داخلی ساختمان به اتاق‌ها و فضاهای عبوری مانند راهروها استفاده می‌شوند. با استفاده از پارتیشن می توان از فضاهای داخلی ساختمان استفاده بهینه کرد. پس از ساخت یک ساختمان می توان فضاهای بزرگ را با پارتیشن بندی تقسیم کرد و با جداسازی فضا چندین فضای داخلی در اختیار استفاده کنندگان ساختمان قرار داد.

در این مقاله با پارتیشن و اهداف نصب آن، الزامات و ویژگی های پارتیشن، عوامل موثر در انتخاب پارتیشن و انواع آن از نظر جنس، حرکت و کاربرد آشنا می شوید. پارتیشن ها یا پارتیشن های سبک وزن دیوارهای قابل حملی هستند که اغلب برای جداسازی و ایجاد چندین اتاق در یک فضای بزرگ استفاده می شوند

به طور معمول، این دیوارها به صورت مدولار و متناسب با هر فضایی طراحی و نصب می شوند. همانطور که می دانید امروزه با گسترش و توسعه سازمان ها و کمبود فضای ساختمان، استفاده از پارتیشن برای تقسیم بندی فضاهای موجود جهت استفاده بهینه در طراحی داخلی افزایش یافته است. پارتیشن هایی با طرح ها و ویژگی های متفاوت هر کدام برای هدف خاصی استفاده می شوند و متناسب با بودجه و نیاز هر سازمان یا مجموعه ای هستند.

پارتیشن چیست؟

اهداف نصب پارتیشن:

حریم خصوصی: دیوارهای پارتیشن را می توان برای اهداف حفظ حریم خصوصی استفاده کرد. برخی از قسمت های ساختمان مانند اتاق های بایگانی و امور مالی یا اتاق کنفرانس در محیط های اداری نیاز به حریم خصوصی دارند که پارتیشن اداری به آن می پردازد.

پارتیشن بندی: جداسازی یکی از رایج ترین عملکردهای پارتیشن است. از پارتیشن ها برای تقسیم فضاهای ساختمانی بزرگ به فضاهای کوچکتر و انعطاف پذیرتر استفاده می شود. در برخی موارد، فضا بزرگ نیست و بر اساس کاربرد، نیاز به جداسازی وجود دارد: برای مثال، آشپزخانه با استفاده از آشپزی و غذاخوری به دو قسمت تقسیم می شود.

پایداری سقف: گاهی از دیوار جداکننده به عنوان یک عضو نگهدارنده برای ثابت نگه داشتن سقف و عدم حرکت آن استفاده می شود.

تزیین و تزیین فضا: علاوه بر اهداف ذکر شده، گاهی از پارتیشن ها برای تزیین و زیباسازی فضای داخلی اتاق های ساختمان یا ادارات استفاده می شود. طراحی دکوراسیون داخلی منزل با پارتیشن یکی از ایده های مدرن و هیجان انگیزی است که در معماری معاصر طرفداران خاص خود را پیدا کرده است. طراحان دکوراسیون داخلی به دلیل متریال زیبا و ظاهر چشم نواز پارتیشن ها علاقه مند به استفاده از آنها در طراحی های خود هستند

پارتیشن چیست؟

الزامات و ویژگی های پارتیشن ها:

یک پارتیشن خوب باید شرایط زیر را داشته باشد:

  • باید حریم خصوصی مناسبی برای فضای داخلی آن فراهم کند.
  • به عنوان یک مانع صوتی عمل می کند. (اشاره به پارتیشن عایق صدا محیط اطراف)
  • سبک وزن باشید تا فشار کمتری به سازه وارد شود.
  • به اندازه کافی قوی برای تحمل بارهای ارتعاشی.
  • نازک باشید تا از حداکثر فضای کف استفاده کنید (اشاره به پارتیشن های تک جداره)
  • تا حد امکان ضد رطوبت باشید. (اشاره به پارتیشن های تحت محیط آلومینیوم در آزمایشگاه ها) مقاوم در برابر آتش، گرما، قارچ ها و حشراتی مانند موریانه
پارتیشن چیست؟

عوامل موثر بر انتخاب پارتیشن:

  • هزینه در نظر گرفته شده
  • مواد به کار رفته در پارتیشن (مانند شیشه، آلومینیوم و …)
  • وزن پارتیشن ها (از نظر ظرفیت باربری سازه ساختمان)
  • سرعت نصب
  • قابلیت اطمینان (پارتیشن ها را در حین جداسازی خراب یا خراب نکنید)
  • ماندگاری
  • عملکردهای مورد انتظار مانند نیاز به صدا، آتش یا مقاومت در برابر رطوبت

انواع پارتیشن از نظر کاربرد:

به طور کلی پارتیشن ها به دو دسته اداری و خانگی تقسیم می شوند.

پارتیشن اداری:

پارتیشن اداری را می توان در شرکت ها و ادارات دولتی و خصوصی، مدارس، کتابخانه ها، سالن های نمایشگاه، اتاق های آموزشی و سایر مکان هایی که نیاز به تفکیک و تقسیم بندی فضایی دارند استفاده کرد.
پارتیشن های اداری بیشتر برای جداسازی فضا و حفظ حریم خصوصی کارکنان استفاده می شوند و علاوه بر وظیفه تقسیم بندی فضا، زیبایی بصری آن ها می تواند جلوه خاصی به محیط اداری ببخشد.پارتیشن های اداری را می توان در ارتفاع های مختلف تهیه و نصب کرد. برای فضاهایی که فقط نیاز به پارتیشن بندی دارند و عایق صدا اهمیتی ندارد، پارتیشن ها نمی توانند تا سقف گسترش پیدا کنند.
پارتیشن های مورد استفاده در محیط های اداری می توانند هوشمند باشند. پارتیشن هوشمند قابلیت تنظیم نمای بیرونی را دارد. یعنی شیشه در هر زمانی که نیاز باشد شفاف یا مات می شود.پارتیشن های عایق صدا بهترین ایده برای فضاهایی هستند که نیاز به سکوت دارند تا کارمندان بتوانند روی کار تمرکز کنند. این پارتیشن ها برای اتاق های کنفرانس نیز مناسب هستند تا صدا از داخل به بیرون نفوذ نکند و بالعکس.الیاف پلی استر یا چوب پشم طبیعی معمولاً در پارتیشن هایی که نیاز به عایق دارند استفاده می شود.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن منزل:

در خانه های آپارتمانی کوچک استفاده از پارتیشن به جای دیوار برای تقسیم بندی فضاها ایده خوبی است زیرا فضای کمی را اشغال می کند و در صورت نیاز به تغییر دکوراسیون داخلی خانه به راحتی می توانید آنها را جابجا کنید و نیازی به آن ندارید. برای تخریب دیوارها در خانه های بزرگ استفاده از پارتیشن نیز مقرون به صرفه است. پس از اتمام ساخت، پارتیشن ها به شما در تقسیم بندی فضاهای بزرگ و همچنین زیباسازی فضا کمک می کنند. برای مثال می توانید از پارتیشن برای جداسازی سالن خصوصی و عمومی (پذیرایی) استفاده کنید.
به طور کلی پارتیشن های خانگی به دلیل جدا بودن فضاها، بدون نیاز به تخریب دیوارها، قابلیت عبور نور طبیعی در حین جداسازی دو فضا از یکدیگر و همچنین زیباسازی فضای داخلی خانه، محبوبیت زیادی دارند.
پارتیشن های خانه عمدتا قابل جابجایی هستند. این پارتیشن ها صفحه نمایش نامیده می شوند.

پرده ها را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:

پارتیشن ورودی خانه:

از این پارتیشن ها برای ایجاد مانعی برای دید از بیرون به داخل خانه استفاده می شود. در پلان هایی که با باز شدن درب ورودی فضای داخلی دیده می شود، این پارتیشن ها سد خوبی برای بسته شدن نمای بصری فضای داخلی خانه هستند.

پارتیشن روبروی سرویس:

گاهی اوقات به دلایل مختلف سرویس بهداشتی در جای نامناسبی در پلان قرار گرفته و مشرف به فضاهایی مانند هال یا آشپزخانه است. در این صورت استفاده از پارتیشن می تواند مشکل مشاهده فضاها را حل کند.

پارتیشن خانه جداکننده اتاق ها و سالن ها :

همانطور که قبلا ذکر شد، می توانیم از پارتیشن ها برای تقسیم فضا به پلان های بزرگ استفاده کنیم. به عنوان مثال اگر بخواهیم سالن عمومی یا فضای پذیرایی دید مستقیمی به فضاهای دیگر نداشته باشد، یک پارتیشن دو طرفه در جلوی فضا قرار می دهیم، علاوه بر جداسازی فضا، زیبایی و جلوه فضا دو برابر خواهد شد.

پارتیشن آشپزخانه:

آشپزخانه های اپن گاه مورد انتقاد برخی خانواده ها قرار می گیرند که با فرهنگ ایرانی سازگاری ندارند. بر این اساس پارتیشن آشپزخانه بهترین و کم هزینه ترین راه حلی است که پس از ساخت ساختمان می توان از آن برای کاهش دید مستقیم فضای آشپزخانه استفاده کرد و علاوه بر آن از ورود نور طبیعی به آشپزخانه جلوگیری نکرد.

پارتیشن چیست؟

انواع پارتیشن از نظر جابجایی:

پارتیشن ها از نظر قابلیت حمل به دو دسته کلی زیر تقسیم می شوند:

پارتیشن ثابت

پارتیشن ثابت با پیچ و مهره یا چسب به زمین متصل می شود. ارتفاع این پارتیشن ها متفاوت است، برخی از آنها بر اساس نیاز به فضا بلند بوده و به سقف متصل می شوند.

پارتیشن متحرک

این نوع پارتیشن که به آن شناور نیز می گویند یکی از پارتیشن های جذابی است که بیشترین کاربرد را در بخش مسکونی دارد و به عنوان عنصری دکوراتیو در طراحی داخلی خانه استفاده می شود. قابلیت باز و بسته شدن و حمل و نقل سریع یکی از مزیت های پارتیشن شناور است که آن را به یک پارتیشن انعطاف پذیر و محبوب تبدیل کرده است.پارتیشن متحرک به پنج دسته ریلی، پرده، لولا، چرخ و آکاردئون تقسیم می شود.

انواع پارتیشن از نظر متریال مورد استفاده:

پارتیشن شیشه ای:

این نوع پارتیشن قابلیت عبور نور طبیعی و تامین نور را دارد. پارتیشن های شیشه ای در رنگ ها، متریال ها و اندازه های مختلف و در انواع ساده، مات، رنگی، سوزنی طراحی شده اند.فریم این پارتیشن ها می تواند از مواد مختلفی مانند چوب یا فلز ساخته شود. علاوه بر این، این پارتیشن ها را می توان بدون قاب یا بدون فریم یا به اصطلاح فریم لس تولید کرد که در این صورت فضا عریض و روشن تر به نظر می رسد.
برای ایجاد حریم خصوصی در پارتیشن های شیشه ای می توانید نوع مات یا با کرکره را انتخاب کنید تا علاوه بر عبور نور، دید فضاهای اطراف را نیز کنترل کنید.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن های چوبی:

چوب همیشه یادآور طبیعت است و ارتباط تنگاتنگی با طبیعت انسان دارد. پارتیشن های چوبی می توانند حس طبیعت را در فضای داخلی ساختمان ایجاد کنند. رنگ و مدل چوب این پارتیشن را می توان با سایر عناصر چوبی موجود در فضا هماهنگ کرد.از مزایای این پارتیشن می توان به وزن سبکتر نسبت به سایر انواع پارتیشن و از معایب آن مقاومت کم در برابر حریق اشاره کرد. این پارتیشن ها برای استفاده در مکان هایی که نیاز به عایق صدا دارند نیز مناسب نیستند. چوب مورد استفاده در پارتیشن های چوبی از ام دی اف می باشد.نکته ای که در انتخاب پارتیشن های ام دی اف باید به آن توجه کنید این است که آنها را نباید در محیط هایی با رطوبت بالا یا در مناطقی که نیاز به شستشوی مکرر دارند قرار داد.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن توری فلزی:

پارتیشن های فلزی نازک، مستحکم و بادوام هستند و می توان آنها را به عنوان ضد حریق طراحی و ساخت. این جداکننده های سبک وزن به یک قاب فلزی یا چوبی برای تثبیت موقعیت خود نیاز دارند.فضای توخالی داخل آنها با مواد عایق پر شده است. کاربرد اصلی این پارتیشن ها ساختمان های صنعتی و اداری می باشد. سطح بیرونی این پارتیشن ها با گچ صاف می شود.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن آزبست سیمانی:

این پارتیشن ها سبک، مقرون به صرفه، نفوذ ناپذیر، بادوام، ضد آب و ضد حریق هستند. ورق ها توسط ملات سیمان به یکدیگر متصل می شوند. ورق ها را می توان به یک یا هر دو طرف قاب متصل و محکم کرد. این پارتیشن ها مانند نوع فلزی در یک قاب ثابت قرار می گیرند.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن گچی :

دیوارهای پارتیشن گچی از گچ سوخته یا گچ پاریس می باشد. برای کاهش وزن این پارتیشن ها، خاک اره یا سایر مواد فیبری را با گچ مخلوط می کنند.

پارتیشن آجری:

این پارتیشن ها به دلیل ارزان بودن مواد اولیه مقرون به صرفه تر هستند. آجرها به دلیل سختی دوام بیشتری دارند و قابل استفاده مجدد و بازیافت هستند. همچنین در فرآیند تولید آجر آلودگی کمتری در محیط ایجاد می شود و از این نظر پارتیشن های آجری در راستای اهداف معماری پایدار می باشد.در عین حال، دیوارهای پارتیشن آجری معایبی نیز دارند. از جمله اینکه زمان ساخت آنها نسبتا طولانی است و از دیوارهای آجری در مناطق لرزه خیز نمی توان استفاده کرد. یکی دیگر از معایب پارتیشن های آجری که باعث کاهش محبوبیت آنها در مقایسه با پارتیشن با متریال های دیگر شده است، تمیز کردن سخت آنهاست.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن های بتنی:

پارتیشن بتنی از یک دال بتنی یا مسلح ساده تشکیل شده است که به صورت جانبی توسط اعضای عمودی حمایت می شود. این علائم به دو صورت تهیه می شود; پیش ساخته یا ریخته گری در محل.

نکته دیگر در مورد پارتیشن های بتنی بالا بودن هزینه قالب های پارتیشن بتنی است. این ویژگی باعث می شود افرادی که معیارهای اقتصادی و هزینه کم را برای انتخاب پارتیشن در نظر می گیرند، پارتیشن های بتنی را برای تقسیم بندی فضاهای داخلی ساختمان خود انتخاب نکنند.

پارتیشن بلوک سفالی:

پارتیشن های بلوک سفالی از گل یا گلدان ساخته می شوند و به صورت توپر یا توخالی طراحی و ساخته می شوند.یکی از ویژگی های این دیوارها شکنندگی و شکنندگی آنهاست که در حمل و نقل نیز به شدت احساس می شود و دارای ضایعات مواد زیادی است.

پارتیشن چیست؟

از مزایای پارتیشن های بلوک سفالی می توان به مقاومت بالا در برابر آتش و ارزان بودن بلوک های سفالی نسبت به موارد مشابه مانند بلوک سیمانی و … اشاره کرد که این پارتیشن ها به تنهایی نمی توانند عایق صدا باشند و در صورت نیاز به ایجاد عایق صدا باید از مواد کمکی استفاده کرد. . سطح بیرونی دیوارهای سفالی نسبت به سایر مصالح زبری بیشتری دارد. بنابراین لایه ضخیم تری از گچ برای صاف کردن سطح کار مورد نیاز است.

 

یکی از معایب پارتیشن های بلوک سفالی شکنندگی زیاد آنهاست که باعث می شود پارتیشن های بلوک سفالی برای استفاده به عنوان دیوارهای باربر در ساختمان مناسب نباشند. یکی دیگر از معایب وزن نسبتا بالای این بلوک ها است که بر روی سازه ساختمان اعمال می شود. همچنین ساخت و اجرای این پارتیشن ها انرژی زیادی مصرف می کند.اگر بخواهیم پارتیشن های بلوک سفالی را با پارتیشن های بتنی مقایسه کنیم، پارتیشن های بلوک سفالی به دلیل کوچکتر بودن نسبت به بلوک های بتنی زمان اجرای پروژه را افزایش می دهند.

پارتیشن پی وی سی:

پی وی سی یک مصالح ساختمانی مقرون به صرفه است که در سال های اخیر به دلیل مزایای فراوان جایگزین مناسبی برای سایر مصالح ساختمانی مانند خاک رس، چوب و بتن شده است. این پارتیشن ها در برابر ضربه و حرارت مقاومت بالایی دارند.پارتیشن های پی وی سی یکی از انواع پارتیشن های اداری هستند که به عنوان یکی از بهترین جداکننده های نور، فضا را کاملاً درست و مطابق سلیقه جدا می کنند و زیبایی خاصی دارند چرا که طرح ها و مدل های متفاوت و شیکی دارند.

پارتیشن چیست؟

جالب است بدانید که بیش از 50 درصد پی وی سی ساخت بشر در ساخت و ساز استفاده می شود. این رقم بالا به دلیل ارزان بودن و سادگی مونتاژ پی وی سی است.این پارتیشن ها به دلیل مقاومت در برابر رطوبت و آب برای استفاده در مکان هایی که شستشوی زیادی دارند مناسب می باشند. همچنین از نظر کارایی پارتیشن های پی وی سی را می توان با متریال های دیگری مانند شیشه و … اجرا کرد.

پارتیشن چیست؟

 اگر بخواهیم پارتیشن های پی وی سی را با پارتیشن های چوبی مقایسه کنیم، پارتیشن های پی وی سی هزینه بسیار کمتری نسبت به محصولات مشابه مانند ام دی اف دارند. برای انتخاب این پارتیشن ها به این نکته توجه داشته باشید که ضخامت پارتیشن های PVC مهم است. هرچه ضخیم تر باشند، زیباتر و شیک تر به نظر می رسند و علاوه بر این، مقاومت بیشتری نیز خواهند داشت.پارتیشن های پی وی سی با توری داخلی توخالی مقاومت مکانیکی کمی در برابر ضربه مستقیم دارند و به راحتی آسیب می بینند بنابراین استفاده از آنها در ورودی ها و مکان های پر رفت و آمد توصیه نمی شود.

از ویژگی های پارتیشن پی وی سی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• غیر قابل اشتعال بودن

سبکی و دوام نسبتاً بالا

• نصب سریع و آسان

• عایق صدا

• عایق حرارت و سرما

• تنوع در طرح و رنگ مطابق با سلیقه افراد

• قابلیت نصب بر روی تمامی سطوح

• مقاومت در برابر اشعه خورشید

• مقاومت در برابر ضربه و فشار

قابلیت شستشو و ماندگاری رنگ

• مقاومت در برابر نفوذ آفات

• مقاومت در مکان های مرطوب

پارتیشن پلی کربنات (PC):

این پارتیشن ها به دلیل قابلیت عبور نور برای مکان هایی که نیاز به نور طبیعی دارند بسیار مناسب هستند. پارتیشن پلی کربنات را می توان با مواد دیگری مانند چوب و شیشه ترکیب کرد.از ویژگی های این پارتیشن مقاومت در برابر رطوبت و عوامل اکسید کننده و همچنین اسیدهای معدنی و آلی می باشد. از این پارتیشن ها می توانید برای مکان هایی که نیاز به شستشوی زیاد دارند مانند بیمارستان ها و آزمایشگاه ها استفاده کنید. پارتیشن های پلی کربنات 250 برابر بیشتر از شیشه مقاومت ضربه ای دارند.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن گیاهان:

مطالعات نشان داده است که 10 درصد از غیبت کارکنان را می توان به کار در محیط هایی نسبت داد که هیچ ربطی به طبیعت ندارند. ( منبع 1 ) گنجاندن عناصر واضح یا نماهایی از طبیعت در یک محیط اداری می تواند از خستگی ناشی از کارهای بسیار متمرکز جلوگیری کند و سرعت پردازش را تا 12% افزایش دهد. ( منبع 2 ) عملکرد ذهنی و حافظه را 10 تا 25 درصد افزایش دهید. ( منبع 3 ) بنابراین، هر چه محیط کار با طبیعت ارتباط بیشتری داشته باشد، بهره وری کارکنان افزایش می یابد.

پارتیشن چیست؟

پارتیشن های گیاهی یا پارتیشن های نرم پارتیشن های جذابی هستند که علاوه بر استفاده از پارتیشن های خود باعث زیبایی فضای داخلی، تمیز نگه داشتن هوا و کاهش آلودگی صوتی می شوند.

ممنون که تا اینجا همراه فرگاه دیزاین بودید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *